Viola nagyi tanácsai


Háztartási munkában segítségedre leszek! Nehezen megy a főzés, nem próbáltál még sütni? Villogni szeretnél vagy csak egyszerűen olcsóbban és egészségesebben étkezni? Riadt vagy, hogy elrontasz valamit? Segítek neked.
Lány vagy, fiú vagy, érett nő vagy tapasztalt idős úr, érdemes az alapokat megtudni, hogy készíthetsz  el paprikáskrumplit vagy más egyszerű ételt. 

Receptek

 

Húsleves Anyutól

Hozzávalók: 3 személyre, 2 napra

60-80 dkg sertés oldalas (vagy egyéb csontos hús pl. csontos sertés tarja vagy csirke far-hát +melle husa csonttal)

1-2 db sárgarépa,

1-2 db fehérrépa,

1 db vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma, 

3 db burgonya, 

1/2 db zellergumó,

1/2 db karalábé tisztítva.

Fűszerek: 1 kisebb evőkanál só, 1 evőkanál paradicsom sűrítmény, 1 kávéskanál pirospaprika, 5-6 szem egész bors.

Felöntjük 2 liter hideg vízzel. Felforraljuk, lehetőleg kuktában készítsük, így energiát és időt takarítunk meg, és egyszerű az elkészítés, mert egyszerre belepakolunk minden hozzávalót. Lassan kb. másfél órát főzzük. Leszűrjük a levét. Külön vízben 8-10 dkg cérnametétlet főzünk ki. 

Sikerül, próbáld meg! Elismerést szerezhetsz a húsleves készítéssel.

Tipp: Ha a főtt húst nem szeretjük, vagy nem fogy el mind, akkor a maradék húst felszeleteljük, olajon átsütjük, majorannával, őrölt borssal és 3-4 gerezd fokhagymával ízesítjük, így külön fogás lesz belőle, amit burgonyapürével vagy az alábbi franciasalátával tálalhatunk.

Tanács: A húslevesben főtt zöldségféléből készítjük +  2 db főtt, megtisztított, apróra vágott kemény tojással, 1 db hámozott, apróra vágott almával, esetleg 1 db felkockázott savanyú uborka hozzáadásáva) és 2 dl teljöllel, 1 evőkanál mustárra és 1 evőkanál majonézzel, csípetnyi sóval, kevés porcukorral.

 


 

Sajtleves Bözsikétől

Hozzávalók: 3 személyre

1 db tömlős sajt,

2 db leveskocka (vagy ételízesítő, de lehet csak só is),

2 kis maréknyi cérnametélt tészta,

8-9 dl víz.

Kapcsold be a tűzhelyed.

Vegyél elő egy 2 literes fazekat, nyomjad bele a tömlős sajtot és öntsed fel először kevés vízzel és alaposan keverjed el a sajtot, hogy olvadjon el teljesen, majd tedd bele  a 2 kávéskanálnyi ételízesítőt vagy a leveskockát, vagy sót. Öntsed fel a többi vízzel.

Hagyd, hogy felforrjon, ekkor add hozzá a cérnametéltet (más apró tészta is lehet).Főzzed közepes fokozaton kb. 5-10 percig, míg a tészma megpuhul.

Tálaláskor díszítheted reszelt sajttal vagy megmosott, apróra vágott petrezselyem zöldjével.

Tipp: Dupla adagból készíted, akkor szombatra, vasárnapra lesz levesed.

1 tömlős sajt 2-3 tányér leveshez elegendő.

Tanács:Én meg szoktam mosni folyóvíz alatt a tömlős sajtot (meg a csomagolt szalámit, csomagolt sajtot, meg ilyesmit, hiszen ki tudja milyen szennyeződés van rajta). Ezután nyírom fel és főzöm meg vagy fogyasztom el.

 


 

Meggy mártás (saját recept)

Fél kg kimagozott meggyet 1 dl vízbe feltesszük forrni. Hozzáadunk 4 evőkanál kristálycukrot és pár percig fedő alatt főzzük. Ezalatt készítjük a rántást.

Rántás: 1 jó evőkanál főző margarint felolvasztunk, beleteszünk 3 kis fakanál lisztet, fél percig keverés mellett sütjük és felengedjük 2 dl hideg tejjel. Összeforraljuk egy perc alatt. A margarinos rántástól selymes lesz. Pár perc alatt elkészíthető, főleg akkor, ha érett a meggy, mert akkor puhább. Langyosan és hidegen is fogyasztható.

Főtt husokhoz szeretem készíteni és fogyasztani is.

 


 

Meggy leves (saját recept) kb. 6 tányér levesnek

1 kg meggyet megmosunk és kimagozunk. Közben egy 3 literes fazékba egy kis pohár tejfölt 2-3 kisebb fakanálnyi liszttel jól elkeverünk és felöntjük 3 dl vízzel, közben forraljuk. Meggyet beleteszünk, késhegynyi őrölt fahéjat, késhegynyi őrölt szegfűszeget, esetleg 1 csomag vaniliás cukrot teszünk ízesítésként, és felöntjük további 1,5 liter vízzel. Ízlés szerint kb. 4 evőkanál krustálycukrot teszünk hozzá. Forraljuk 1-2 percig, amig a meggy megpuhul. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.

Ezt a receptet azért szeretem, mert nem szükséges külön kicsi tálkában készíteni a habarást vagy rántást, hanem "fordítva" készítem, azaz: először a habarást. Idő- és energia takarékos megoldás Vigyor

Tipp: Díszíthetjük a tetejét tejszínhabbal, akkor vasárnapi ebéddé lép elő ez a finom idény gyümölcsből készült leves.

Tanács: Cseresznyéből, sárgabarackból, őszibarackból, szilvából, szőlőből is készíthetjük. Ha nem elég érett a gyümölcs, apró darabokra vágjuk és 5-10 perccel tovább főzzük. Készíthetjük mélyhűtött gyűmölcsből is. Ha befőttből készül, csak egyet forrjon, mert az már előfőzött.

 


 

Lecsó eltevése télire (saját recept)   már leírtam, csak hát a technika ördöge....

2 kg fehérpaprikát megmosol és csíkokra, majd tetszés szerint még darabokra vágod.

2 kg piros paradicsomot megmosol, zöld közepét és esetleg a hibás részt kivágod és héját lehúzod.

Nagyobb lábasban 20 dkg zsíron (vagy 1 dl étolajon) kicsit megfonnyasztasz 2 nagyobb fej vöröshagymát melyet megtisztítottál, szükség esetén megmostál és kockára vágtál. 

Most kerül rá a feldarabolt fehérpaprika, melyet pár percig fedő alatt párolsz. Ezt követi a piros paradicsom, ezzel már fedő nélkül főzöd.

Beleteszel 4 mokkáskanál sót, 1 csapot mokkáskanál nátrium benzonát tartósítószert.

Együtt főzöd addig, míg mejdnem teljesen készre főtt.

Ekkor előveszed a kb. 3-4 db, előző napokban nagyon tisztára mosott, szárazra törölt csavarós tetejű üvegeket és először csak egy fél merőkanálnyit öntesz mindegyikbe, hogy átmelegedjenek az üvegek, majd mindegyiket tele töltöd igazságosan elosztva, hogy mindegyik tetején egy kis zsírt vagy olaj legyen. Folpackot teszel az üvegek szájára és rácsavarod a tetejüket.

Újságpapírral bélelt kis ládába meleg tiszta  konyharuhákat, egyéb ruhákat teszel, ahol dunsztolod, azaz "száraz" gőzbe teszed másnapig. Amikor kiveszed következőnapon, még lancsosak lesznek az üvegek. Felcimkézed: LECSÓ 2012. és a kamrába teszed végleges helyére.

Tipp: Ízlik, akkor nagyobb adagban is készítheted, hiszen nagyon jó télen elővenned, munka után hamar elkészül az egytál étel forralt kolbásszal, debrecenivel, tarhonyát is főzöl mellé, kitűnő, laktató vacsora készül belőle.

Tanács:  Érdemes lehúzni a paradicsomok héját, mert akkor gyerekek, gyenge gyomrúak vagy esetleg betegek is fogyaszthatják, mert ilyenkor nem kell a tál szélére húzni az összepöndörödött paradicsom héjat, ha nem akarja elfogyasztani. 

 

 

 

 

 


 

 

Hírek

  • Bevásárló listát kérsz-e?
    2015-06-22 12:30:36

    Szeretnél letölthető bevásárló listát ingyen?

    Írj e-mailt a konyhaioldalak@gmail.com -ra és annyit írj: bevásárló lista. Válaszban küldöm a nyomtatványt vásárlásaidhoz.

    Ezzel bekerülsz az olcsón és egészségesen étkezni vágyó, sütni-főzni akaró csapatba! Kezdők is írjanak, hírlevélben egyszerű recepteket is küldök!

    Vár szeretettel: Viola nagyi

  • Háziasszony teszt
    2012-10-21 14:34:42

    Kérdőív menüpont alatt találod a 25 kérdésem. Te mennyi pontot szerzel? Kíváncsi vagyok!

    Várom tapasztalatod vagy pontjaid számának megosztását.

    Szeretettel: Viola nagyi

Szavazás

Hogyan őrzöd egészséged tavasszal?
Eddig nem foglalkoztam vele, pedig kellene
Igyekszem többet mozogni
Több zöldségfélét fogyasztok
Keresek itt is gyümölcsös-zöldséges recepteket
Asztali nézet