Viola nagyi tanácsai


Háztartási munkában segítségedre leszek! Nehezen megy a főzés, nem próbáltál még sütni? Villogni szeretnél vagy csak egyszerűen olcsóbban és egészségesebben étkezni? Riadt vagy, hogy elrontasz valamit? Segítek neked.
Lány vagy, fiú vagy, érett nő vagy tapasztalt idős úr, érdemes az alapokat megtudni, hogy készíthetsz  el paprikáskrumplit vagy más egyszerű ételt. 

Tények és tévhitek a tojásról       (folytatásokban)

 

A sárgájához tapadó két fehérje rostos köteg nem fejlődő embrió, hanem a sárgáját rögzíti „jégzsinór”.

Először is ne csak a tojás dobozát nézzük meg, hanem bátran nyissuk fel a dobozt, és nézzük meg magán a tojáson lévő feliratot. A tojásra bélyegzett számsorban betők is szerepelnek, a HU =magyar, NL = holland, a DE = német, a PL = lengyel tojást jelöl. Célszerű a HU feliratú, magyar tojásokat keresni, hiszen ezek biztosan frissek, nem utaztak több ezer kilométert, és biztonságosak is, mert itthon kötelező a szalmonella elleni védőoltás az állatállományokban. A tojáson lévő számsor a mezei vásárló számára teljesen érthetetlen, ezért most bemutatjuk, hogy pontosan mi mit jelent.

Például: 3HU63T18/6

 • A számsor első számjegye az állattartási technológia kódja (ez lehet 1=szabad tartás, 2=alternatív tartás,      3=ketreces tartás, 4=ökológiai tartás),
 • majd következik az ország kódja, magyar tojás esetében: HU.
 • Ezután jön a megyék/főváros kódja (01-től 20-ig),
 • ezt követi az állategészségügyi kerület sorszáma,
 • majd a tojótyúk jelölése (T),
 • az állattartótelep sorszáma,
 • s végül a / jel után az istállók száma.

Forrás: internet.

 

A többi részt a http://www.konyhaioldalak.hu honlapon találod, az itt „hírlevélre” korábban már feliratkozott kedves háziasszonyok olvashatják, és a http://www.violettairoda.freewb.hu honlapon  itt írok, valamint a  http://receptekviolanagyitol.blogspot.hu/2012/11/gyorsabban-oregszik-tojas-mint-en.html oldalon.

 

 

Hírek

 • Bevásárló listát kérsz-e?
  2015-06-22 12:30:36

  Szeretnél letölthető bevásárló listát ingyen?

  Írj e-mailt a konyhaioldalak@gmail.com -ra és annyit írj: bevásárló lista. Válaszban küldöm a nyomtatványt vásárlásaidhoz.

  Ezzel bekerülsz az olcsón és egészségesen étkezni vágyó, sütni-főzni akaró csapatba! Kezdők is írjanak, hírlevélben egyszerű recepteket is küldök!

  Vár szeretettel: Viola nagyi

 • Háziasszony teszt
  2012-10-21 14:34:42

  Kérdőív menüpont alatt találod a 25 kérdésem. Te mennyi pontot szerzel? Kíváncsi vagyok!

  Várom tapasztalatod vagy pontjaid számának megosztását.

  Szeretettel: Viola nagyi

Szavazás

Hogyan őrzöd egészséged tavasszal?
Eddig nem foglalkoztam vele, pedig kellene
Igyekszem többet mozogni
Több zöldségfélét fogyasztok
Keresek itt is gyümölcsös-zöldséges recepteket
Asztali nézet